OSTEOPATHIE

Wat is osteopathie?

Osteopathie is een holistische benaderingswijze, waarbij bewegingsapparaat, organen en andere weefsels in het lichaam manueel worden onderzocht en behandeld. De samenwerking van al deze systemen wordt in kaart gebracht om de oorzaak te kunnen behandelen, i.p.v. de symptomen te behandelen. Dit wordt voornamelijk gedaan door manuele technieken en gericht advies. Vanaf november 2021 zal u bij Mathias terecht kunnen voor osteopathische behandelingen voor zowel sporters als niet-sporters. Mathias draagt ‘evidence based practice’ hoog in het vaandel. Er wordt steeds gewerkt vanuit een grondige anatomische, biomechanische en fysiologische kennis, zodoende de patiënt op een gegronde manier te benaderen. Meer info over osteopathie kan je hier vinden.

In september 2021 start Mathias ook met de twee-jarige opleiding “osteopathie bij baby’s en kinderen” om ook deze patiëntjes op een optimale wijze te kunnen behandelen!

Financieel

Een osteopathisch consult bij Mathias bedraagt €60,00 en kent een duur van 45-60 minuten. Dit wordt bij elke sessie cash of per bancontact afgerekend.

De meeste mutualiteiten voorzien een terugbetaling van €10,00 per behandeling en dat voor een 5 à 6 keer per jaar. Een aanvullende verzekering kan mogelijk meer terugbetaling voorzien, zo hebben het OZ en Partena bv. een aanvullende verzekering waarbij zij tot 75% van het osteopathisch honorarium terugbetalen. Voor meer info hierover verwijs ik jullie graag naar de ziekenfondsen.

Osteopathie bij sporters

De toepassing van osteopathie in de sportwereld is de laatste jaren alleen maar populairder geworden. Het feit dat een osteopaat de patiënt tracht te benaderen vanuit een holistische benadering is dan ook ideaal om de sporter in optimale conditie te krijgen. Door een gericht osteopathisch onderzoek kunnen biomechanische problemen echter in de kiem gesmoord worden, waardoor vele blessures voorkomen kunnen worden. Zo ook kan men meer uit zijn/haar capaciteiten halen, omdat men niet meer moet compenseren voor bepaalde ‘letsels’. Een duidelijke communicatie en samenwerking met andere zorgverleners zoals artsen, kinesitherapeuten, tandartsen e.d. staat uiteraard centraal. Een lichaam functioneert als één geheel en moet dus ook in zijn geheel benaderd worden!

Wanneer consulteer ik een osteopaat?

  • Klachten aan het bewegingsapparaat
  • Spijsverteringsklachten
  • Sportblessures
  • Oor-, neus- en keelproblemen
  • Hoofdpijn, nekpijn en rugpijn – chronisch of acuut
  • Kaak- en bijtproblemen
  • Preventie van blessures
  • Optimaliseren van uw sportprestaties

Praktisch

Osteopathie bevindt zich in de eerstelijns zorg, dat wil zeggen dat men géén verwijsbrief/voorschrift van een arts moet meebrengen. Men kan dus gewoon bellen of mailen om een afspraak te maken. Met een uitgebreide anamnese en onderzoek wordt gans het lichaam doorlopen, zodat er geen onderliggende structurele of functionele problemen over het hoofd worden gezien. Indien u beschikt over een voorgeschiedenis van operaties, radiologische beeldvorming of bloedonderzoeken, gelieve deze dan mee te brengen naar de praktijk. Er wordt aangeraden om vooraf de app ‘mynexuz’ op de telefoon te installeren. Indien er structurele problemen worden vermoed zal er desgevallend doorverwezen worden naar uw huisarts.